Schokkershaven 30, 3331MN, Zwijndrecht
+31641321339
info@dss-onderhoudsbedrijf.nl
KVK 77195280
BTW-ID: NL003161499B77
BTW-nummer: 207872120B02

Pleister of Raapwerk

Zijn uw muren slecht en voorzien van gaten, bulten en zijn ze alles behalve water pas. Denk dan aan Pleister of raapwerk.

Pleisterwerk
Waar de meeste aandacht naar toe gaat zijn de in en uitwendige hoeken van het stucwerk. Een stukadoor draagt zorg voor rechte muren en strakke hoeken doormiddel van een hoek troffel of hoekschopje. Hiermee trekt hij de muren super strak zonder bulten of kuilen. Op de uitwendige hoeken word een aluminium hoekprofiel geplaatst voor de versteviging.

Ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer, douche of het toilet kan er met pleister gewerkt worden. Houd er wel rekening mee dat mocht de gipsmortel voortdurend nat worden dat deze zal verzepen en op ten duur gaat oplossen en zal loslaten.

Een klein beetje spatwater zoals bij het bad hoeft geen probleem te wezen. Wij raden dan ook aan om bij het douche gedeelte een ander watervast product te gebruiken zoals een waterdichte microcement.

Kort samengevat is raapwerk gewoon pleisterwerk maar dan dikker gestuukt.

Raapwerk
Raapwerk kan goed aangebracht worden over zeer ruwe ondergronden zoals metselwerk. Omdat de raaplaag veel dikker is dan de pleisterlaag zullen scheve wanden weer recht en waterpas gemaakt kunnen worden en dit is met alleen een dunne pleisterlaag niet mogelijk.

Ook de onderkant van een trap wordt met raapwerk voorzien. Omdat de ronde kanten een dikkere geplaag nodig hebben kunnen er op deze manier mooiere rondingen worden gemaakt en ook dit is niet mogelijk met een pleisterlaagje.

Raapwerk kan zowel cementgebonden als gips gebonden worden aangebracht. Natte ruimtes zoals de badkamer, douche of het toilet worden vaak met een cementgebonden mortel uitgevlakt, mits de ondergrond hiervoor geschikt is.

Wat is het verschil?
Er ontstaat veel verwarring over bepaalde woorden die eigenlijk allemaal vallen onder stukewerk. Als voorbeeld raapwerk of pleisterwerk. Wat is nu eigenlijk het verschil? Raapwerk is niets minder dan een dikke laag pleisterwerk.

De laag raapwerk is bedoelt om wanden en plafonds uit te vlakken met een minimale laagdikte van 5 mm tot aan wel 5 cm. Pleisterwerk daar in tegen is het glad maken van de muren. Meestal heeft een specialist al voldoende aan 1 tot 3mm.