Schokkershaven 30, 3331MN, Zwijndrecht
+31641321339
info@dss-onderhoudsbedrijf.nl
KVK 77195280
BTW-ID: NL003161499B77
BTW-nummer: 207872120B02

Stukewerk

Het beroep stukadoor vereist professionele vakmanschap waarbij kennis en kunnen hoog in ons vaandel staat. Ons werk is meer dan alleen stucwerk. DSS-onderhoudsbedrijf draagt zorg en heeft aandacht voor alle soorten wensen van de klant, geven gericht advies en zijn pas tevreden als de klant dat ook is.

DSS-onderhoudsbedrijf biedt naast verschillende soorten stukewerk ook andere diensten aan zoals:

⦁ glad pleisterwerken
⦁ schuurwerk
⦁ spachtelputz
⦁ sierlijsten.

Wij streven naar een uitstekende afwerking van wanden en plafonds, want wij leveren alleen topwerk van hoge kwaliteit af. Wij werken met materialen en producten van het allerhoogste niveau. Ons specialisme is dat ieders interieur een ware blikvanger en streling voor het oog is.

Geschiedenis
Stucwerken werd vroeger gezien als ware kunst. De Romeinen gebruikten het als sierkunsten om huizen en gebouwen te verfraaien. In oude moskeeën werden vroeger volop gebruik gemaakt van stucwerken als decoratie.

Stukewerk die in de Renaissance en Baroktijd gemaakt zijn zijn vandaag de dag nog te bezichtigen in oude gebouwen en monumenten. Plafond sier stucwerk kwam begin van de 17e eeuw in Nederland voor.

Wat doet een stukadoor precies
Stukadoorswerk is heel divers. Klanten en/of opdrachtgevers hebben verschillende wensen en andere smaakverschillen hoe ze hun huisinrichting of bedrijfsinrichting willen.

We luisteren, geven eerlijk advies en controleren alle plafonds en wanden die gestuket moeten worden. We hebben het doel om met stucwerk wanden en plafonds het interieur te vernieuwen of te verfraaien. Tevens dient met stucwerk alle materialen beschermt te worden die onder het stucwerk zitten.

Stukadoorswerk is een technisch beroep. Wij adviseren of het technisch mogelijk is om bepaalde opdrachten uit te voeren. Denk hierbij aan het restaureren van monumentale panden of oude gebouwen waarbij het technische aspect meer een rol speelt dan moderne panden. Doordat stukadoorswerk uitgevoerd wordt met onze handen en precisiewerk is, is een goede voorbereiding noodzakelijk.

De voorbereiding van klanten
De opdrachtgever of klant kan van te voren of wat er vooraf is afgesproken ook voorbereid zijn op de komst van de stukadoor. Je kunt alvast voorzorgsmaatregelen nemen, waar je tijd en kosten op kunt besparen. Alles wat in de weg staat voor stucwerken kan beter weggezet worden, zodat ons werk soepeler kan vlotten. Wij werken hard en snel, alle obstakels kunnen een probleem vormen of tijd kosten.

Een helpende voorbereiding van de klant kan zijn:

  • Radiatoren: afplakken of weghalen. Plafond- en wandlampen eventueel verwijderen
  • Muren eventueel stof- en vetvrij maken
  • Behang en verfresten verwijderen
  • Spijkers, schroefjes en haakjes verwijderen
  • trapleuning(en) verwijderen en eventueel de vloeren afplakken
  • Stopcontacten afplakken of verwijderen
  • Deuren verwijderen

Mocht de klant er niet zelf toe in staat zijn of als anders is overlegd zorgen wij natuurlijk voor deze werkzaamheden. Zorg dat er voldoende licht in de ruimtes zijn waar gestuket moet worden. Een kopje koffie of wat limonade op zijn tijd zouden we erg waarderen.

Het echte werk
Op een vlakke plaat met handvat (raapbord) wordt de stucspecie neergelegd. Dit doen we met een speciale handgereedschap (stukadoorstroffel). Met een houten spaan brengen we de specie op de muren of plafonds. De specie kan nu met een rubber schuurbord of houten bord worden gladgestreken.

Door het soort bord wat gebruikt dient te worden, bijvoorbeeld door de structuur van het rubberen schuurbord kunnen we een mooi effect aanbrengen. Nadat al het stucwerk is gedaan heeft het tijd nodig om op natuurlijke wijze te drogen. De tijd van drogen hangt af van de materiaaldikte, omgevingstemperatuur, stucsamenstelling, luchtvochtigheid en de ventilatie.

De verwarming aanzetten is niet altijd handig, omdat het geleidelijk moet drogen en nooit te snel mag gaan. Bovendien is de verwarming aanzetten als het bijvoorbeeld hoogzomer is ook niet raadzaam. Laat het drogen zijn tijd nemen als je de oppervlaktes erna nog wilt bewerken. Een niet goed gedroogde wand of plafond kunnen scheurtjes in het stucwerk krijgen.

Buiten stukewerk
Na een gevelrenovatie is het mooi om je gevel weer strak te maken. Je kunt kiezen voor een natuurlijke uitstraling, met grof stucwerk, of voor glad stucwerk voor een meer moderne look.

Voor buiten heb je ander stuc materiaal nodig als voor binnen. Je moet rekening houden met alle weersinvloeden. Kalkcement is hiervoor het meest geschikt. Doordat het zonlicht weerkaats kan het glad stuken van een buitenmuur eigenlijk niet voor 100%.

Wat voor soorten gereedschappen gebruiken stukadoors?
Doordat we veel met onze handen werken is goed gereedschap noodzakelijk en moet die voorzien zijn van een kwaliteitsmerk. Ook moet onze gereedschap schoongemaakt worden met een speciale behandeling, omdat het regelmatig gebruikt wordt. Als gereedschap versleten of kapot is, moet er nieuwe in de plaats komen. Stukadoors hebben meerdere hetzelfde gereedschap voor als er eentje kapot gaat. Gereedschap wat essentieel is in onze branche:

  • Pleisterspaan (plakspaan) of vloerplakspaan: wordt gebruikt om specie glad te strijken op wanden of het egaliseren van vloeren
  • Stukadoorstroffel: Oftewel een bandtroffel
  • Rubberen schuurbord: handgereedschap met een handvat. Met of zonder spons
  • Houten spaan: bestaande uit een houten blad met steel
  • Paleerijzer: voor fijn stucwerken
  • Raapspaan: een stalen plank of lat met handgreep
  • Spackmes: soort brede plamuurmes
  • Rei: lange lat voor het afvlakken
  • Neopreen handschoenen, veiligheidsbrillen, schoonmaakspullen en een professionele trap

Soms is het nodig om vloerbescherming in te zetten oftewel een stucloop. Dit is ter bescherming om de vloeren niet te beschadigen met stukewerk. We maken soms voor grote bedrijfsoppervlaktes of voor gipsspuitwerk en spackwerk gebruik van professionele machines.

Welke soorten stucwerk doen wij?

Glad pleisterwerken
D
eze vorm van stuken zorgt voor een strakke en gladde oppervlak. Voor afgewerkte wanden en plafonds wordt deze behandeling volledig met de hand aangebracht. Met dunne gipsmortel als ondergrond krijg je als eindresultaat spiegelgladde en strakke stucwerk. De oppervlakte kan hierna geverfd of gesausd worden.

Schuurwerk
Voor zowel binnen als buiten is schuurwerk een persoonlijke maar zeer goede optie. Schuurwerk wordt altijd met de hand uitgevoerd. Schuurwerk kan met grove of fijne korrels worden aangebracht, wat we met een speciale spons in mooie patronen kunnen uitwerken. De patronen of motieven die we aanbrengen is altijd in overleg met de wensen van de klant.

Spachtelputz
Spachtelputz is een sierpleister met een iets fijnere korrel dan schuur werk. Voor zowel binnen als buiten kan spachtelputz aangebracht worden op muren. Deze stucsoort kan direct op kleur worden gebracht, wat schilderwerk overbodig maakt.

Voor ondergronden die fijn van structuur zijn is spachtelputz de juiste keuze om te gebruiken.

Sierlijsten
De finishing touch voor stucwerken is een mooie afwerking van een sierlijst/ornament. Bij de overgang van een wand en het plafond is een sierlijst een prachtige eyecatcher, maar ook bij vloerplinten kunnen sierlijsten erg mooi in een interieur staan. Voor een extra sfeerbeleving in je huis heb je met een sierlijst al een prachtig resultaat.

Er zijn diverse soorten sierlijsten die een dubbele functie hebben. Als wand- of plafonddecoratie, vloerplinten of als koof lijsten voor gordijn koven.